skip to main |
skip to sidebar
Tidigare studier i bygglogistik
I slutet av 70-talet genomfördes undersökningar om materialspill i byggbranschen som uppmärksammades och påverkade synsättet på materialhantering. Under de dryga trettio år som gått har det genomförts många utvecklingsprojekt inom bygglogistik. Byggandet utvecklas ständigt och en effektivisering av byggprocessen är nödvändig eftersom materialkostnaden utgör ca 50 % av totala byggkostnaden. Syftet med studierna är att kartlägga slöseriet i byggbranschen, brister i inköpsprocessen och materialhanteringen minskar effektiviteten (Logistik vid husbyggnad).
Det finns gott gott om studier och rapporter om bygglogistik i samband med nybyggnationer. Ofta jämförs byggindustrin med tillverkningsindustrin och ansträngningar att implementera tillverkningsindustrins produktivitetsutveckling till byggindustrin pågår ständigt. De två branscherna skiljer sig dock avsevärt på ett antal punkter (Effektivt byggande - utmana dina processer).
1. Byggindustrin driver större delen av sin produktion i projektform. Varje ny byggnadsprocess är en produkt och varje produkt kräver sin eget projekt. Att driva produktionen i projektform innebär höga kostnader p.g.a bland annat höga produkt utvecklingskostnader och låg standardiseringsgrad. För att göra byggindustrin mer effektivt efterlyses en högre grad av processorientering och minskad projektfixering.
2. Byggindustrin skapar en ny organisation för varje produkt, vilket gör det svårare att dra lärdom från produktionen.
3. I tillverkningsindustrin förflyttas material och komponenter från station till station. I byggindustrin är det istället resurser i form av yrkesarbetare, material, utrustning etc som förflyttas från produkt till produkt, vilket ger komplexa flöden.
4. Byggindustrin saknar ofta en väl standardiserad produktionsprocess, vilket gör det svårare att bedriva förbättringsarbete.
5. I tillverkningsindustrin verkar företaget under likartade förutsättningar för varje produkt. I byggindustrin förändras ständigt förutsättningarna. Dessa förändringar kan gälla väder, lokal, klimat, leverantörer och organisation.
6. Byggindustrin arbetar oftast mot orderstyrd produktion, där varje produkt kan ses som en prototyp. Eftersom varje prototyp ser olika ut innebär det att inlärningseffekterna blir ganska små.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar