1. Väggar – varje vägg skräddarsys efter arkitektritning, efter armering och utplacering av bland annat elinstallationer gjuts väggen i högpresterande betong. Efter härdning monteras fönster, dörrar och radiatorer. Därefter går väggen vidare för tapetsering och utrustas med strömbrytare och stickkontakter. En helt komplett vägg går vidare för leverans.
2. Tak och golv – normalt är den enes golv den andres tak. I husen byggs dubbla bjälklag i lätta konstruktioner, vilket ger tysta hus. Parkettgolv är standard men andra material är tänkbara. I badrummen som levereras helt färdigbyggda ligger klinkergolv. Taken ytbehandlas och levereras liksom golven helt kompletta.
3. Kök – köken byggs i två varianter, I-kök och L-kök och utrustningen är fullt komplett. Bakom diskbänken finns glasskivor och praktiska förvaringsutrymmen.
4. Monteringshall – för att skydda de färdigtillverkade hus komponenterna och vara oberoende av säsong sker hela monteringen i en jättelik hall. Dubbla tältdukar ger bra arbetsmiljö och klimat. Traverskranar tar hand om alla lyft, maximal hushöjd är 8våningar och största längden 60meter. Hjärtat i monteringen är traversen som lyfter modul på plats. Fem personer monterar hela 3-5 lägenheter per vecka. Nyckelord är logistik och ordning och reda. Montörerna har handskar och skoskydd för att inte skada de färdiga ytskikten. Före monteringen har källare eller bottenplatta byggts på konventionellt sätt. Efter monteringen färdigställs fasaden, till exempel putsas (Bygglogistik – En introduktion).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar